Mit várok az új Indextől és a Független Sajtótól

Mit várok az új Indextől és a Független Sajtótól

Miről is szól majd ez a blog?

Avagy üzenem a megújuló Indexnek...

2020. augusztus 11. - Válasszunk

Sajnos több helyen futottam bele olyan bloggerekbe, akik azt mondják az Indexnél történtek miatt nem tudnak, nem akarnak továbbiakban itt blogolni. Az új szerkesztőség viszont minden eddiginél jobb kiemelést ígér. Sokan politikai nézeteik és előítéleteik alapján biztosak abban, hogy mi lesz. Van aki NEResed blog.hu-t, Origo 2.0 szinten tönkretett Indexet vizionál. Van olyan aki viszont biztos benne, hogy semmi nagy változás nem lesz, hiszen Bodolai úrban bízik. De mi az amit valójában biztosan tudhatunk ebben a kérdésben? Miben szeretnénk bízni? Mi az amire várunk, mi az amitől tartunk?

Az Index átalakulása kapcsán kérdés, mit is látunk mi olvasók, bloggerek akik kívülről szemlélik az egészet?

Az Index és az Inda az olvasó, a blogger számára összefonódott, mintha egy cég lett volna. De az Index alapítványi tulajdonba való helyezésénél részben az is volt a cél, hogy az Inda cégektől is független legyen, mert az utóbbiak kapcsán már akkor volt aki a NEResedésre gyanakodott. Nézzük csak meg, hogy a blog.hu kapcsán mit láttunk 2016-ban az impresszumban! Az Archive.org segít... És vajon mi volt 2019-ben az önkormányzati választásra készülve? 

inda.png

 

Az Index kapcsán viszont Index.hu Zrt. a szerkesztőség. Két cég. Könnyű belátni és biztosan tudni, hogy a jelenlegi konfliktus az Index.hu Zrt.-t érinti. Bloggerként és olvasóként úgy gondolom, hogy ez nem érinti sem a blog.hu-t (Inda Labs), sem az Index főoldalán megjelenő, az adott networkhöz tartozó, de nem az Index.hu Zrt. és az Index szerkesztősége által készített oldalakat. 

Az Index szerkesztősége által készített friss tartalmak az Index címoldalának nagyjából az 1/3-ét fedik le, de itt több a nagyobb képpel látványosan kiemelet anyag.

Az Indexen sokféle vélemény, álláspont nem jelent meg, ez néhány esetben akár sajtóetikai kérdéseket is felvethetett. Az Indamedia által üzemeltetett blog.hu és az ott kiemelt tartalom ezzel szemben sokszínű volt, s nagyjából bármely politikai irányzat, bármely érvelése megjelenhetett rajta. Mint ahogy az Indamedia Network többi oldalaira sem lehet azt mondani egysíkú NER szócsövek lennének.

Viszont sem olvasóként, sem bloggerként nem tudom igazán komolyan venni azt az ígéretet, hogy az Index és ezzel együtt a blog.hu felületén nem lesz irányváltás. Ennek pedig alapvetően több jó oka is van. Az egyik, hogy az Index egyik fontos értéke az volt, hogy a "főnökök" nem szóltak bele a tartalomba. Ha ez az érték nem marad meg, az irányváltás sok szempontból, ha viszont megmarad, akkor semmi sem garantálja, hogy az új csapat nem fog sok kérdésben mást gondolni, mint az eddigiek.

Sőt, majdnem biztos vagyok benne, hogy sok kérdésben máshogy fognak gondolkodni. El fogják fogadni, hogy a lap fenntartható működése terén is van felelősségük. És tulajdonképpen mindegy, hogy a csapat gerincét az Indexnél maradók, vagy új csapattagok adják, a döntésük mögött ott kell, hogy legyen a felismerés, hogy az új helyzetben az Index-ben való munka számukra vállalható, és az a gondolkodásmód, ami sokak távozásához vezetett sok tekintetben nem feltétlenül volt megalapozott.

Ez a felismerés viszont jó eséllyel más kérdésekhez való hozzáállásukon is módosíthat. Ha az Index teljes korábbi csapata maga jutna erre a felismerésre, és némi önkritika után visszatérne, s még a volt főszerkesztő is az Indexnél dolgozna tovább újságíróként, az ilyen felismerés sok szempontból akkor is új irányt szabna az Indexnek. Bármely olyan új arc, aki már az Indexhez való jelentkezése pillanatában megkapja a megelőlegezett kritikát, a beszólásokat, a támadásokat szükségszerűen máshogy fog állni sok kérdéshez, és pl. a woke cancel culture prominens szereplőihez.

Egy woke "liberális" és hagyományos liberális irány közötti váltás pedig sok szempontból nagyobb különbséget jelenthet, mintha NER szócső irányba mozdulna el az Index. 

Csakhogy bármilyen is lesz a váltás: Ha egy új felelős szerkesztőség feláll, akkor bizonyára nekik fontos azt tudni, hogy mit is szeretnénk, mi olvasók, blog.hu-s bloggerek és egyéb fogyasztók. Mit mondanak azok az emberek, akik nem elítélik, NER csicskának tartják az új csapatot, hanem a helyzetet akár egy pozitív változás kezdetének. 

Források:

  • Blog.hu Impresszum
  • Archive.org
  • A screenshot esetében a design az Inda csoport tulajdona. A blog.hu eme részletét a szabad felhasználás szabályainak figyelembe vételével "idézzük" 

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggetlensajto.blog.hu/api/trackback/id/tr8316127332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása